Oracle Cloud üzerinden veritabanı oluşturmak

18 Oca by Ahmet Duruöz

Oracle Cloud üzerinden veritabanı oluşturmak

Oracle Cloud üzerindeki Oracle Database Cloud Service kullanılarak yeni bir instance oluşturma işlemine database deployment denilmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek Oracle Cloud üzerinde basitçe veritabanı ve veritabanı sunucusu oluşturmak mümkündür.

Oracle Cloud ortama giriş yaptıktan sonra sol üstteki navigation menü açılararak, servis seçimi yapılır.

Navigation menu

Sonrasında servisler bölümünden , Database Classic linki ile Oracle Database Cloud Service sayfası açılır.

Oracle Database Cloud Service sayfasındaki Create Instance butonu ile veritabanı oluşturma sihirbazı açılır.

Açılan ekranda istenen bilgiler girilip Next butonu ile devam edilir. Cloud ortamdaki veritabanlarımız için iki tür lisanslama yapılmaktadır. Oluşturulacak veritabanı için ya mevcut lisanslarımızı kullanırız ya da yeni bir lisans ( BYOL ) oluşturulmasını sağlayabiliriz.


Oluşturlacak veritabanı detaylarının girildiği ekranda , istenen bilgiler girilmelidir. Veritabanımız (12c seçildiğinde) container database şeklinde ve bir adet pluggable database içerecek şekilde oluşturulacaktır. Buradaki Administration Password alanına girilecek şifre , veritabanımızın sys , system dbsnmp gibi yönetimsel kullanıcıların şifresi ve TDE için kullanılacak wallet şifresi olacaktır. SSH Public Key bölümünden daha önce oluşturduğumuz public key değeri alandaki edit butonuna tıklayınca açılan penceredeki Key Value alınana girilmelidir. Bunu , sunucuya ssh ile bağlantı için kullanacağız. SSH key pair oluşturma ile ilgili Oracle Cloud ortamdaki sunucular için gerekli olan ssh key pair oluşturulması başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.. Oluşturulacak veritabanının verileri dosya sisteminde tutulup, ASM olmayacaktır. Verilerin tutulacağı alanın boyutu Usable Database Storage (GB) ile veritabanı sunucumuzun toplam disk kapasitesi Total Data File Storage (GB) ile belirtilebilir. Compute Shape bilgisi ile veritabanımızın işlemci ve bellek kapasitesini belirtebiliriz. Otomatik yedekleme için Backup Destination ve Cloud Storage Container bilgileri girilmelidir. Cloud Storage Container için swift object storage oluşturulması gerekmektedir. Storage oluşturulmadı ise Backup Destination bilgisi NONE olarak seçilip devam edilebilir. Swift object storage oluşturulduktan sonra verilen url , buradaki Cloud Storage Container alınına girilmelidir. Username ve Password alına ise , Oracle Cloud’a giriş yaptığımız kullanıcı ve şifre bilgileri girilmelidir. Bu , object storage kullanabilmesi için gerekmektedir. Initialize Data From Backup bölümününden , yeni oluşturulacak veritabanımızı daha önceki bir veritabanı yedeğinden oluşturulmasını sağlayabiliriz. Bunun için Cloud Storage Container üzerindeki bir yedek kullanılmalıdır. Advanced Settings bölümünden listener port , sunucumuzun Timezone bilgisi , veritabanımızın Character Set ve National Character Set bilgileri girilebilir.

Bilgiler girildikten sonra next butonu ile onay ekranı açılır.

Ekrandaki bilgiler doğruysa Create butonu ile yeni veritabanı ve veritabanı sunucumuzu (database deployment) oluşturabilir.

Oluşturduğumuz database deployment’larımızı Oracle Database Cloud Service (Database Classic) ekranından yönetebiliriz.

Oracle Database Cloud Service ekranından ilgili deployment üzerine tıklandığında onunla ilgili bilgileri görüntüleyebilir, gerekli işlemleri yürütebilriz.

Detay görüntüledğimizde açılan ekrandaki sağ üstteki menü ile , veritabanımız ile ilgili çeşitli işlemler yapmak mümkündür.

Oluşturulan veritabanımıza , cloud üzerindeki SQL developer web console , EM console ile yada kendi ortamlarımızdaki Enterprise Manager Cloud Control, TOAD , sql developer vs gibi araçlarla bağlanabiliriz. Sunucu erişimi için ssh ile bağlantı yapmak mümkündür. Sunucuya ssh ile erişimin nasıl yapılacağını Oracle Cloud ortamdaki veritabanı sunucusuna SSH ile bağlanılması başlıklı makaleden öğrenebilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir